Chokladcookies.

Avslutade denna helg, och vecka, med att baka cookies. Kan behövas i veckan när jag sitter hemma och skriver hemtentamen..
 
I receptet ville de att man skulle ha hackad mörk choklad i cookiesarna men till nästa gång måste jag nog prova köpa riktiga ''chokladknappar'', ni vet.
 
 
 

Fet(onsdag)

Igår bjöd jag och min Robin hem en del av hans släkt på semlor. Hemmagjorda. Det var så kul att göra dem, trots att de kanske inte blev lika runda och fina som de på bilden från receptet (ur tidningen Hembakat). Men goda var de, tyckte till och med jag som inte är som är så förtjust i semlor i vanliga fall.
 
Då jag tyckte att det kändes lite snålt att bara bjuda på en semla (eller två) så bestämde jag mig för att även rulla ihop lite chokladbollar. Enkelt, men ack så gott.
 
 

20-års-tårta (till mig själv)

Det verkar inte spela någon roll att jag har en klar bild framför mig hur jag tänker dekorera tårtan när den är färdig - för lika fullt blir det inte riktigt som jag tänkt mig. Min tanke från början var att ha tre stycken rosor i mitten av tårtan och inget annat men när jag satte dit dem tyckte jag att tårtan mest liknade en bröllopstårta.. Så jag satte mig ner och tryckte ut lite siffror och bokstäver och vips - en födelsedagstårta uppenbarades!
 
Tårtan består av chokladbottnar fyllda med mosade hallon och hallonglasskräm (hallon+marsankräm+grädde). Den spacklades sedan med smörkräm och täcktes med vit sugerpaste. Som dekorering satte jag ränder av sugerpaste runt hela tårtan och spritsade ett pärlband av kristyr. I rosa sugerpaste/flowerpaste ses rosorna och bokstäverna. Det här var en väldigt pillig men rolig tårta att göra! Jag hämtade inspiration till ränderna längs kanten och pärlbandet från boken ''Dekorerade tårtor till fest''.
 
 

Ljusrosa rosor

Imorgon fyller jag tjugo år och till mitt kalas förbereder jag förstås en fin tårta! I vanliga fall pluggar jag till sjuksköterska men idag är jag ledig och ska ägna hela dagen åt min tårta. I frysen har jag tårtbotten och i skafferiet har jag några rosor som jag gjorde tidigare i veckan, vilka ska få pryda tårtan. Med andra ord har jag fortfarande en hel del att göra. Dela tårtbotten, göra fyllningarna, fylla tårtan, göra smörkräm att spackla tårtan med innan jag täcker den med sockerpasta, osv.
 
Det är enkelt att göra rosor om man bara har de verktyg som behövs. Man börjar med en rosknopp på ett första lager rosblad.
 
Och sedan fortsätter man med ett andra lager rosblad (man tunnar även ut bladen med ett så kallat ''kulverktyg'').
 
Klart! Det svåra med att göra rosor, enligt mig, är att få dem att se verkliga ut. Här tycker jag att jag kavlat sockarpastan/blompasten för tjockt, vilket gör att bladen inte ser levande ut. Träning ger färdighet!
 
Det ska tilläggas att jag menade att göra rosorna MÖRKrosa men färgen ville inte riktigt samarbeta med mig så tillslut gav jag upp (efter att ha suttit alltför länge och färgat och färgat) och fick nöja mig med ljusrosa rosor. Nästa gång..
 

RSS 2.0