Cookies & milk?


För en vecka sedan eller två så bakade jag dessa kakor från Roy Fares bok ''United states of cakes'' och de blev SÅ goda! För att ni som inte ännu äger boken ska få chansen att göra dem kommer här receptet:
 
******************
 
Chocolate chip cookies (30 kakor)
 
130 g hasselnötter (2 dl)
300 g mörk choklad el. chokladknappar
230 g rumsvarmt smör
170 g strösocker (1 & 3/4 dl)
120 g farinsocker (1 ½ dl)
330 g vetemjöl (5 ½ dl)
7 g bikarbonat (1 ½ tsk)
3 g vaniljsocker (1 tsk)
3 g salt (½ tsk)
55 g ägg (1)
 
Sätt ugnen på 190 grader, varmluftsfunktion (210 grader med vanlig ugn). Häll hasselnötterna i en form och rosta dem i ugnen i cirka 8 minuter. Låt nötterna svalna, lägg dem i en ren kökshandduk och skrubba av skalen.
Hacka hasselnötterna och chokladen ganska grovt (chokladknappar behöver ej hackas).
 
Vispa smör, strösocker och farinsocker fluffigt i en bunke. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Rör ner ägget i smörblandningen. Tillsätt de torra ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Arbeta in nötterna och chokladen.
 
Dela degen i 30 bitar, rulla till kulor och lägg glest på 2 plåtar med bakplåtspapper. Platta till kulorna lite och grädda dem mitt i ugnen i cirka 10 minuter eller tills kakorna har fått fin färg. Låt svalna en aning och flytta därefter över dem till ett galler för att svalna helt. Förvaras torrt.
 
********************
 
Själv struntade jag i hasselnötterna (eftersom min Robin som nämnt är allergisk) och lyckades glömma saltet. Inte nog med det så räknade jag fel när jag delade degen så istället för 30 mindre kakor fick jag 18 ganska stora kakor (haha...) - vilka jag gräddade någon minut extra. Jaja, trots allt blev dom hemskt mumsiga!
 

RSS 2.0